S poslovno analitiko do novih priložnosti

POSTED: 14.04.2020.

Podjetja z uvedbo poslovne analitike odpirajo vrata novim priložnostim. Za uspešno poslovno odločanje ne zadostujejo več le podatki o preteklih dogodkih. Podjetje namreč potrebuje informacije, ki narekujejo predvidevanje odzivov sistema v prihodnje, pri čemer glavno vlogo igra poslovna analitika.

Kako se lotiti uvedbe poslovne analitike?

Kot pri vseh pametnih naložbah mora tudi uvedba analitike v poslovne procese temeljiti na izračunu donosnosti naložbe na konkretnem primeru. Koristi poslovne analitike so za vsako podjetje specifične, kot pravi

Aleksandar Semeraj, Comtrade Solutions

Aleksandar Semeraj, vodja razvoja poslovanja v podjetju Comtrade Solutions. »Vedno je treba izhajati iz vrednosti, ki jo poslovna analitika lahko prinese k reševanju konkretnega problema, ter stroškov oziroma izgub, ki jih bo podjetje utrpelo, če tega ne naredi.«

Trendi analitike

Eden izmed glavnih gradnikov sistema za upravljanje poslovne uspešnosti (Enterprise Performance Management) je zagotovo analitika. Čedalje več vodilnih zaposlenih v podjetjih se zaveda, da brez dobro zasnovane in vpeljane poslovne analitike njihova podjetja na hitro spreminjajočem se trgu ne bodo več konkurenčna, dodaja Aleksandar Semeraj.

Trend uporabe poslovne analitike se najprej opazi pri prodaji in financah, nato pa sledijo spremljanje proizvodnje in obvladovanje storitev, vodenje kadrov, optimizacija zalog, napovedovanje prodaje in nabave, segmentacija strank, obvladovanje nakupne izkušnje ter potrošniških navad.

Enostavnost pridobivanja podatkov

Z razširjanjem poslovnih področij v podjetju se povečuje tudi obseg podatkov, ki jih podjetje želi analizirati. To spodbuja uporabo tehnologij za obvladovanje velikih obsegov podatkov in strojnega učenja (umetna inteligenca). Dobra plat teh tehnologij je poenostavljen način pridobivanja uporabnih informacij in njihova dostopnost širokemu krogu uporabnikov.

Uporaba oblaka v poslovni analitiki

Prednost uporabe oblačnih storitev v poslovni analitiki je tudi hitrost vzpostavitve. Danes so podjetjem na voljo celovite rešitve za najem, modeliranje in vizualizacijo podatkov.

Aleksandar Semeraj poudarja, da so oblačne rešitve in storitve kot ustvarjene za poslovno analitiko, saj shranjevanje, obdelava in uporaba različnih napovednih modelov zahtevajo veliko zmogljive strojne opreme.

Celoten članek si lahko preberete tukaj.