Umetna inteligenca na Dnevih slovenske informatike

Umetna inteligenca na Dnevih slovenske informatike red_square green_square yellow_square green_dots
Posted by Comtrade on Mar 13, 2019 3:18:00 PM

Letošnjo konferenco Dnevi slovenske informatike, ki bo 16. in 17. aprila potekala v kongresnem centru Bernardin v Portorožu, bo Comtrade obogatil s predavanji na temo umetne inteligence. Vabimo vas, da se pridružite našim in tujim strokovnjakom in si tako odgovorite na vprašanja, kako obvladati izzive, ki jih prinašajo avtomatizacija, digitalizacija, kibernetski sistemi in umetna inteligenca.

Comtrade področju umetne inteligence namenja veliko pozornosti in je v podporo razvoja na tem področju ustanovil pobudo AI Collective. Gre za formalno partnerstvo, katerega rezultat je mreža vodilnih univerz, inštitutov in podjetij, specializiranih za področje umetne inteligence. Prek tega omrežja vodilne pristope k umetni inteligenci, raziskave in najboljše prakse združujemo s svojimi vodilnimi uspehi na področju razvoja programske opreme. Rezultati in vse objave o umetni inteligenci so in bodo našim naročnikom na voljo preko pobude AI Collective.

Ne zamudite predavanj:

Umetna inteligenca kot bistveni premik v digitalni preobrazbi (torek, 16.4.2019, 15.30)
Teoretična odkritja, ki so pogosto rezultat znanstvenega raziskovanja, se v industriji uporabljajo za povečanje produktivnosti in učinkovitosti, tako da zmanjšujejo obremenitve delavcev. Veliki koraki se v industriji dogajajo vsakih 30 let:

1920 Tekoči trak
1950 Elektrifikacija
1980 Informacijska podpora
2010 Umetna inteligenca

Električno energijo uporablja večina industrije, za proizvodnjo in distribucijo elektrike pa je zaposlenih manj kot 5% od vseh zaposlenih. Podobno razmerje velja med proizvodnjo in uporabo informacijske tehnologije. Za proizvodnjo informacijske tehnologije so potrebna posebna specifična znanja in kompetence. Tako kot informacijska podpora za delovanje potrebujejo elektriko in je nadgradnja elektrike, tako umetna inteligenca za svoje delovanje potrebuje informacijsko podporo in je njena nadgradnja. Čeprav danes govorimo večinoma o “digitalni transformaciji” in industriji 4.0, je prav uvedba umetne inteligence in strojnega učenja resnično veliki korak v industriji. Na predavanju ne bomo govorili o nevarnosti umetne inteligence – o tem govori pogosto uporabljen izrek: “Ne bojim se umetne inteligence, bojim se tistih, ki delajo umetno inteligenco.” Cilj predavanja je tako zavedanje realnosti, da moramo v bližnji prihodnosti biti tisti, ki “delajo in oblikujejo umetno inteligenco” ali pa biti z njimi tesno povezani.


Predavatelj: Gregor Molan, Comtrade
Umetna inteligenca na področju financ: uporaba genetskih algoritmov
za učenje nevronskih mrež na področju bonitetnih ocen (torek, 16.4.2019, 16:15)

Nevronske mreže so učinkovite pri reševanju problemov na področjih klasifikacije, funkcijske aproksimacije, optimizacije in asociativnega pomnjenja. Številni problemi na področju financ sodijo v te kategorije, zaradi česar so nevronske mreže čedalje bolj priljubljene v finančnem inženiringu.V procesu učenja algoritem za učenje prilagaja vrednosti uteži. Vzvratno razširjanje (gradientni spust) je najbolj znan algoritem učenja, ki pokriva 98 odstotkov nevronskih mrež, uporabljenih v poslovne namene. Kljub temu pa je končni rezultat učenja z vzvratnim razširjanjem, tj. kakovost rezultata, močno odvisen od začetnih vrednosti uteži. Genetski algoritem je orodje za stohastično iskanje, ki temelji na evolucijskih načelih, ki jih je mogoče brez omejitev uporabiti kot algoritem za učenje. Pri genetskem učenju nevronskih mrež gre za iskanje med potencialnimi utežmi v mreži, pri čemer se uporablja evolucijska načela za iskanje optimalnih uteži za reševanje izbranega problema. Doseg genetsko učenih mrež se oceni preko problema ocenjevanja kreditnega tveganja v bančništvu, kjer gre za raziskovalno področje bonitetnih ocen. V primerjavi z algoritmi vzvratnega razširjanja, rezultati poizkusov na dobro znanih primerjalnih problemih na tem področju (nemški in avstralski bonitetni podatki) kažejo na določene prednosti genetskih mrež za učenje.


Predavatelj: Srđan Mlađenović, Comtrade
Produktizacija sistema CERN EOS (torek, 16.4.2019, 09:45)
Comtrade kot del CERN-a aktivno sodeluje pri CERN-ovih raziskavah in ima tako možnost uporabe znanstvenih dosežkov na področju industrije programske opreme. Primer tovrstnega znanstvenega sodelovanja je projekt produktizacije podatkovnega sistema CERN EOS.

Sistem CERN EOS je tehnologija za shranjevanje velike količine podatkov, ki se prvenstveno uporablja za shranjevanje rezultatov eksperimenta Veliki hadronski trkalnik v Cernu. Sistem je narejen, da zagotavlja visoko kapaciteto, visoko zanesljivost in nizko latenco (high-capacity, high-availability and low-latency). Arhitektura podatkovnega sistema CERN EOS omogoča uporabo različnih podatkovnih diskov (disk-only storage) in omogoča veliko razširljivost. Trenutna postavitev sistema v CERN-u v letu 2019 zagotavlja dostop do več kot 1.8 milijard datotek na več kot 1200 vozliščih in več kot 50.000 diskov in skupno več kot 270 PB podatkov. Na predavanju bo predstavljen projekt produktizacije sistema CERN EOS.

1920-1