Telekomunikacijski operaterji bodo imeli naslednje desetletje polne roke dela

Telekomunikacijski operaterji bodo imeli naslednje desetletje polne roke dela red_square green_square yellow_square green_dots
Posted by Comtrade on Aug 2, 2018 2:43:00 PM

Med panogami, ki bi lahko rabile za zgled na področju digitalne preobrazbe, se telekomunikacije vsekakor znajdejo na vrhu seznama. Minili so časi telefonskih govorilnic, ki so bile simbol 90. let in še vedno prisotne na prelomu tisočletja; danes nihče ne zapusti doma brez pametnega telefona, saj nam ta naprava predstavlja povezavo s svetom. Kako pa bo področje telekomunikacij videti v prihodnjih letih?

Danes v svetu telekomunikacij deluje več trendov. Ti gredo še bistveno dlje od brezžičnih oziroma mobilnih tehnologij in zagotavljanja povezljivosti. Oglejmo si, kaj je prihodnost pripravila telekomunikacijskim podjetjem.

Bitka 5G se je vsekakor začela
Najprej velja omeniti tehnologijo, ki bo omogočila nove poslovne modele v telekomunikacijski industriji in tako praktično vplivala na skoraj vsakogar. Peta generacija mobilnih omrežij (5G) je za vogalom, strokovnjaki pa napovedujejo, da bo ta arhitektura z nami ostala skoraj desetletje. Letos bomo priča več pilotnim projektom in celo prvemu valu komercialnih implementacij (najverjetneje bo ponudba najprej vzklila v Južni Koreji in na Japonskem), saj imajo skoraj vsa telekomunikacijska podjetja lastne načrte s tehnologijo omrežij 5G in njeno praktično rabo.

Omrežja 5G ne obljubljajo le višjih hitrosti prenosa podatkov za mobilne naprave temveč tudi znatno nižje odzivne čase (zakasnitve), ki bodo omogočili več novih rešitev in z njimi poslovnih priložnosti. Pa ne zgolj v panogi telekomunikacij, velik potencial tehnologije 5G priznavajo tudi druge industrije, kot so transport (samovozeča vozila), energetika in kmetijstvo, če jih omenim le nekaj.

Ker obstaja veliko povpraševanje tako s strani potrošnikov kot podjetij, ki ga dodatno podpirajo tako operaterji kot vlade, se zdi zelo ambiciozen načrt masovnega uvajanja omrežij 5G do leta 2020 precej realističen. Poleg tega se telekomunikacijski operaterji že danes hvalijo s tem, da postajajo pripravljeni na omrežja 5G in že izvajajo različne preizkuse itd.

Omrežja 5G bodo prav tako predstavljala skupni imenovalec nekaterih drugih trendov, ki jih bom omenil v nadaljevanju, predvsem trendov, kot so umetna inteligenca (AI), internet stvari (IoT) in računalništvo v oblaku, saj omenjeni telekomunikacijskim podjetjem skupaj zagotavljajo rentabilnost novih projektov.

Dodajanje vrednosti prek vsebin in storitev
Z rastjo t. i. storitev over-the-top (OTT), ki so praktično vseh vrst in oblik, so telekomunikacijska podjetja spoznala, kako bi s svojimi omrežji lahko zaslužila (še) več denarja. Namesto, da bi zgolj zagotavljala povezljivost, ki jo drugi ponudniki izkoriščajo za prodajo/dostavo dražjih vsebin in storitev, tudi telekomunikacijski operaterji resno razmišljajo o tem, kako skočiti na vlak, na katerem prevladujejo pretočne video vsebine in analitične storitve.

Večina telekomunikacijskih podjetij premore infrastrukturo, vendar pa jim manjka vsebina. A slednjo se da danes relativno enostavno pridobiti, zato lahko pričakujemo, da se bodo telekomunikacijski operaterji povezali z različnimi ponudniki storitev ali jih celo prevzeli in postali primarni ponudniki storitev OTT, ki so se izkazale za donosen poslovni model.

Poročilo Over the Top Market podjetja MarketsandMarkets ocenjuje, da bo svetovni trg storitev OTT do leta 2020 vreden 62 milijard ameriških dolarjev, telekomunikacijski operaterji pa se ne bodo zadovoljili le z drobtinicami, ki jih na mizi puščajo velika imena, kot so Apple, Google, Facebook, Netflix, Microsoft, Yahoo in drugi.

Glede na to, da večina telekomunikacijskih podjetij poseduje ogromne količine podatkov, čutijo potrebo po njihovi monetizaciji. Zgolj shranjevanje in varovanje podatkov je povezano z visokimi stroški, zato morajo podatki prinašati denar. Nekatere zanimive podatkovne storitve z dodano vrednostjo se že pojavljajo – večina njih je povezana z napredno analitiko in umetno inteligenco.

Varovanje podatkov in poslovanja predstavljata zagotavljanje prihodnosti
Telekomunikacijski operaterji se zelo dobro zavedajo dejstva, da morajo varovati podatke in omrežja. S tem, ko fiksna in mobilna omrežja postajajo programsko opredeljena, je takšna infrastruktura precej občutljiva tudi za različne napade. Vzpostavljanje zaupanja s potrošniki in poslovnimi strankami je povezano z varnostjo, še posebej v času, ko ne mine niti teden dni brez novic o zlorabah podatkov, vdorih v omrežja in sisteme itd.

Varnost skrbi vse ponudnike telekomunikacij. Omrežja postajajo vse večja in bolj kompleksna, zato je treba za njihovo varnost poskrbeti celovito. Mnogi telekomunikacijski operaterji že uvajajo šifriranje vseh podatkov v omrežjih. Nova zakonodaja EU (beri: uredba GDPR) prav tako predstavlja pomemben dejavnik k širšemu sprejetju sodobnih varnostnih rešitev in praks.

latest-news-CSII

Imperativ ustvarjanja denarja na vsakem koraku
Naložbe v infrastrukturo (omrežja 5G), vsebine in varnost so seveda ogromne. Telekomunikacijska podjetja preprosto morajo ustvariti veliko prihodkov, zato stalno iščejo nove priložnosti za rast in dodatne prihodke. Večina nove rasti v prihodnosti bo odvisna od uspeha aplikacij interneta stvari, pretežno pametnih tovarn (avtomatizacija proizvodnje), gospodinjstev (pametni dom) in povezanih (ali avtonomnih) vozil, saj bi vse našteto še povečalo število naročnin na mobilne storitve.

Zagotavljanje povezljivosti bo še naprej glavni vir prihodkov telekomunikacijskih operaterjev, vendar imajo številni med njimi svoje cilje že postavljene višje v vrednostni verigi. Povezljivost je danes poceni, uporabniki pa so pripravljeni plačati bistveno več za kakovostno vsebino (video, igre itd.). Vedno več telekomunikacijskih podjetij si zato želi vstopiti v medijski prostor, bodisi s povezovanjem, prevzemi ali partnerstvi z obstoječimi ponudniki vsebin.

Obstaja tudi več priložnosti za navzkrižno prodajo – ponudniki telekomunikacij lahko povežejo nešteto digitalnih storitev (na primer fintech), storitve s področja življenjskega sloga ali celo ponudijo možnost upravljanja naprav v pametnem domu.

Pod pokrovom: vitko in agilno
Eden od načinov, kako imeti več denarja, je, da ga manj porabiš. Poleg višjih zaslužkov se lahko dobički kujejo tudi na račun poenostavitev poslovanja in stalnih izboljšav produktivnosti. Tehnologije, kakršni sta strojno učenje in umetna inteligenca, bodo prav tako pomagale telekomunikacijskim podjetjem obvladovati stroške, saj bodo ta avtomatizirala skoraj vse, kar lahko avtomatizirajo – tudi klicni centri bodo dobili “robote”, ki se bodo pogovarjali s strankami.