Premostimo vrzeli med panogo in akademsko sfero

Premostimo vrzeli med panogo in akademsko sfero red_square green_square yellow_square green_dots
Posted by Comtrade on Nov 11, 2019 12:59:00 PM

Odgovore na vprašanje, kako še pospešiti prenos znanja med panogo in akademsko sfero, smo zbirali na konferenci Od ideje do trga <programska oprema>. Povezovanje prinaša ogromne možnosti za inovativnejše ideje in napredek, kjer ima pomembno vlogo tudi Comtrade.

V sklopu programa konference je potekala tudi razprava z naslovom Premostitev vrzeli med industrijo in akademsko sfero. Udeleženci okrogle mize so bili Aleksandar Semeraj iz podjetja Comtrade, prof. dr. Peter Peer s FRI UL, Urša Jerše iz Pisarne za prenos znanja in Gregor Berginc iz podjetja Xlab.

Da razprava ne bi preveč zaplavala v stranski tok, je udeležence v pogovoru usmerjal in povezoval mag. Janko Burgar, vodja razvoja poslovnih idej iz Cosylaba, ki je k sodelovanju uspešno pozival tudi javnost.

Mnenja udeležencev in javnosti so bila različna:

»Med gospodarstvom in akademsko sfero je še veliko izzivov, različnih spoznanj, nestrinjanj in nerazumevanja. V Comtradu smo že uspešno prešli vsa ta nestrinjanja, saj smo že začeli s sodelovanjem,« je povedal Aleksandar Semeraj, Comtrade, ki se zaveda, da je razlika med gospodarstvom in akademsko sfero še velika.

Urša Jerše, predstavnica Univerze iz Pisarne za prenos znanja, je mnenja: »Univerza se spreminja in veliko ljudi je danes že pripravljenih na spremembo. S tem dogodkom oz. okroglo mizo smo začeli ta proces.«

Konstruktivno zaključno misel je podal Gregor Berginc, Xlab, ki se zaveda, da bi morala gospodarstvo in univerza stopiti skupaj ter ugotoviti, kaj vsak izmed njiju ponuja, da bi uspešno zapolnili vrzel.

Prostora za povezovanje teh dveh področij je še ogromno, zavedanje pa je prvi korak k začetku premostitve.

Konferenca-od-ideje-do-trga-okrogla-miza