Hackathon – sveže ideje s področij varnosti in mobilnosti

Hackathon – sveže ideje s področij varnosti in mobilnosti red_square green_square yellow_square green_dots
Posted by Comtrade on Oct 9, 2019 12:55:00 PM

Sveže in ustvarjalne ideje so gonilo razvoja. Sprožajo spremembe in z njimi povezana uspeh ter napredek. Vse pa se mora nekje začeti. Mi smo začeli na Hackathonu, kjer so ekipe v prostorih ABC HUB v ljubljanskem BTC Cityju na podlagi svojih idej razvijale rešitve s področij varnosti in mobilnosti.

Namen dogodka je izvedeti, kako lahko ustanove izboljšajo svoje delo in prispevajo k nižji ogroženosti, večji splošni in osebni varnosti ter boljši mobilnosti.

Na javnem natečaju, ki je potekal v obliki hackathona in katerega pobudniki so Mestna občina Ljubljana, Policija in Ministrstvo za javno upravo, je 48 prijavljenih udeležencev minuli konec tedna zbiralo uporabne tehnološke rešitve. Razvijali so mobilne aplikacije, s katerimi bi uporabniki lažje prišli do informacij, nasveta ali pomoči policistov in redarjev.

Dogodek se je začel v soboto z uvodnim nagovorom organizatorjev in vsebinsko predstavitvijo tehnologij podjetij Microsoft in IBM. V nadaljevanju so bili predstavljeni izzivi, na podlagi katerih so posamezniki, razdeljeni v ekipe, snovali svoje rešitve. Za to nalogo so imeli na voljo neprekinjenih 36 ur.Hackathon-presentationsDa bi lahko ekipe svoje ideje uresničile z delujočo mobilno aplikacijo s širšim uporabnim potencialom, so bile uvrščene v program mentorstva in svetovanja, kjer jih je podprl tudi Comtrade z Gabrom Terseglavom in Boštjanom Praznikom. Ostali tehnološki partnerji so Tehnološki park Ljubljana, ABC pospeševalnik, Microsoft, IBM, XLAB, GDi, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko z Univerze v Mariboru in Fakulteta za računalništvo in informatiko z Univerze v Ljubljani.

Dogodek se je zaključil s predstavitvami ekip, katerih cilj je bil prepričati komisijo in ostale zainteresirane. Komisijo so sestavljali mag. Igor Vučko, pomočnik direktorja Uprave za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi; Polonca Blaznik, vodja sektorja za razvoj aplikativnih rešitev v direktoratu za informatiko na MJU; dr. Matevž Pesek, Fakulteta za računalništvo in informatiko; Robert Vehovec, Generalna policijska uprava; Aleš Pevc, Tehnološki park Ljubljana; in Vitomir Wolf, Mestna občina Ljubljana.Hackathon-group-presentationsHackathon-group-presentations1Izmed 11 ekip se je v naslednji krog uvrstilo šest finalistov, ki bodo svoje rešitve še izpopolnili in jih predstavili na zaključnem dogodku 22. oktobra na Policijski postaji Ljubljana Moste (Tovarniška cesta 50, Ljubljana). Prve tri ekipe bodo prejele denarne nagrade, ki jih bo podelilo Ministrstvo za javno upravo v okviru aktivnosti Prenova sistema za objavljanje odprtih podatkov javnega sektorja iz operacije Povezljivost, odprtost, kakovost, ki jo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Hackathon-group-presentations2Čestitamo finalistom in ostalim sodelujočim.