Comtrade na poslovnem forumu pobude Treh morij

Comtrade na poslovnem forumu pobude Treh morij red_square green_square yellow_square green_dots
Posted by Comtrade on Jun 6, 2019 7:20:00 AM

Podjetje Comtrade je med podporniki poslovnega foruma Pobude treh morij (Three Seas Initiative). Dogodek, ki velja za največje politično-poslovno srečanje v Sloveniji doslej, te dni gosti predsednik republike Borut Pahor. V okviru pobude sodeluje dvanajst članic Evropske unije, ki želijo zagnati nove infrastrukturne projekte za izboljšanje energetske, infrastrukturne in digitalne povezanosti od Baltika prek Jadrana do Črnega morja.

V središču razprav so sektorji energetike, transporta in digitalizacije, saj so izpostavljeni kot ključni za izboljšanje delovanja gospodarstva in povečanje blaginje celotne družbe. Vezno tkivo med temi panogami pa predstavlja inovativnost, ki poganja razvoj in omogoča nastanek dolgoročnih projektov.

Panel o digitalizaciji

Na okroglo mizo o digitalizaciji, ki se je odvijala v okviru poslovnega foruma, je bil kot sogovornik povabljen tudi Klod Kolaro, generalni direktor Comtrade System Integration International. Cilj okrogle mize je bil predstaviti pomembno vlogo informacijske infrastrukture pri digitalizaciji družbe ter izzive, ki jih prinaša sodobna tehnologija.

»Podjetja potrebujejo spodbudno okolje in postopke, s katerimi bo mogoče enostavno nadgraditi infrastrukturo in se prilagoditi spremembam poslovnih modelov,« je povedal Kolaro. »Državne ustanove pri tem igrajo pomembno vlogo, obenem pa pomagajo soustvarjati inovativne rešitve, ki najdejo svoje mesto tudi na tujih trgih.«

3

Sogovorniki (z leve proti desni):

Dr. Uroš Svete, v. d. generalnega direktorja, Direktorat za informacijsko družbo
Kristina Posavec, namestnica državnega sekretarja, Urad hrvaške vlade za razvoj digitalne družbe
Ambasador Richard Morningstar, ustanovni partner, Global Energy Center, ZDA
Jean-Jacques Sahel (moderator), podpredsednik, direktor in vodja sodelovanja z deležniki za Evropo, ICANN
Igor Zorko, predsednik UO Združenja za informatiko in telekomunikacije GZS, Predsednik UO Digitalne koalicije
Klod Kolaro, generalni direktor Comtrade System Integration International
Mr Levente Juhasz, vodja digitalne preobrazbe v javni politiki, Srednja in Vzhodna Evropa, Google

Digitalizacija odpira številne priložnosti, saj ustvarja pogoje za četrto industrijsko revolucijo, v kateri so neločljivo povezani uporabniki, procesi in predmeti. Toda izkoriščanje tega potenciala zahteva izjemne naložbe v informacijsko infrastrukturo – od mobilnih omrežij 5G, širokopasovnih fiksnih omrežij in podatkovnih centrov za zagotavljanje storitev v oblaku. Z vzponom interneta stvari bodo namreč omrežja obremenjena s čedalje večjimi količinami podatkov.

Po drugi strani pa bo uspeh v digitalni dobi zahteval še več kot le naložbe v fizično in programsko infrastrukturo. Digitalni poslovni modeli, vedno bolj napredne obdelave podatkov ter umetna inteligenca zahtevajo usmerjene politične odločitve, ki po eni strani spodbujajo inovativnost in nove poslovne modele, po drugi strani pa zagotavljajo tudi zasebnost in dostojanstvo uporabnikov tehnologij.

»Imamo meje med državami, obenem pa želimo digitalna okolja brez meja, ki so odprta za poslovanje. Prav tako pričakujemo povezljivost in pretok dokumentov in denarja in meje ne bodo zaustavile tega,« je povedal Igor Zorko, predsednik UO Združenja za informatiko in telekomunikacije GZS.

Pomemben vidik digitalizacije pa je tudi varnost. Dogodki preteklih let so jasno pokazali, da so digitalna okolja lahko zelo ranljiva in imajo resne posledice tudi na fizični svet. To vprašanje je naslovil tudi ambasador Richard Morningstar: »Glede računalniške varnosti se moramo osredotočiti na več področij. Sodelovati moramo pri odkrivanju tveganj in analizah škode, odkriti moramo tiste, ki nam želijo škoditi, ter zagotoviti sodelovanje med EU in ZDA pri naslavljanju tveganj.«

Sogovorniki so okroglo mizo zaključili s ključnimi besedami. na katere bi se morali osredotočiti politika in gospodarstvo: sodelovanje, povezovanje, specializacija, zakonodaja in etika.

Predsedniški panel

Predsedniki držav pobude Tri morja so se na predsedniškem panelu v okviru vrha te pobude zavzeli za večjo medsebojno povezanost, tako na transportnem kot energetskem področju. Na panelu, ki ga je povezoval gostitelj, slovenski predsednik Borut Pahor, so se zavzeli tudi za zmanjšanje razvojnega zaostanka za zahodnimi članicami EU. Pred tem je potekal panel o inovativnosti in dvostranski pogovori.

Več na: https://www.rtvslo.si/slovenija/tri-morja-ali-zmanjsevanje-energetske-odvisnosti-od-rusije-s-pomocjo-zda/490332

2

Poslovni forum odprl premier Marjan Šarec

Marjan Šarec je v otvoritvnem govoru foruma poudaril pomen boljše povezljivosti za uspešnejšo in vzdržnejšo prihodnost.

Samo z izboljšanjem povezljivosti, ne samo od severa proti jugu, temveč tudi od zahoda proti vzhodu, lahko zagotovimo boljšo, uspešnejšo in vzdržnejšo prihodnost za naslednje rodove,” je dejal Šarec ob odprtju poslovnega foruma v okviru pobude Tri morja, ki se ga je udeležilo več kot 600 poslovnežev iz več kot 40 držav.

Več na: https://www.rtvslo.si/slovenija/tri-morja-ali-zmanjsevanje-energetske-odvisnosti-od-rusije-s-pomocjo-zda/490332

1 (1)

Povezani članki

https://siol.net/novice/slovenija/z-odprtjem-poslovnega-foruma-zacetek-vrha-pobude-tri-morja-499429
https://www.24ur.com/novice/slovenija/v-ljubljani-in-na-brdu-se-bo-sklenil-vrh-pobude-tri-morja.html
https://www.rtvslo.si/slovenija/tri-morja-ali-zmanjsevanje-energetske-odvisnosti-od-rusije-s-pomocjo-zda/490332
https://www.vecer.com/vrh-unec-pobude-tri-morja-iz-ameriskih-interesov-v-evropske-10019433
https://www.dnevnik.si/1042888361/slovenija/z-odprtjem-poslovnega-foruma-zacetek-vrha-pobude-tri-morja