Novi izzivi v stroki IT

POSTED: 01.04.2020.

Direktorji IT-podjetij so odgovarjali na zastavljena vprašanja novinarjev časnika Finance glede vpliva koronavirusa na poslovanje v panogi informacijskih tehnologij.

Trenutne izredne razmere zaradi koronavirusa podjetja z vseh področij postavljajo pred nove izzive. Večinoma so podjetja, ki se ukvarjajo z informacijskimi tehnologijami, dela na daljavo že vajena in imajo vzpostavljeno vso potrebno infrastrukturo. Obenem pa se srečujejo z novimi izzivi.

Motiviranje zaposlenih
Eden izmed izzivov je nedvomno, kako zaposlene motivirati za delo, ki v veliki meri poteka v domačem okolju. Trenutna situacija vsem prinaša mešane občutke, naloga podjetja pa je hkrati biti tudi opora svojim zaposlenim, da ostanejo pozitivni in optimistični glede prihodnosti. Comtrade Solutions zdravje svojih strank, partnerjev in zaposlenih postavlja na prvo mesto.

Vpliv trenutnih razmer na stroko IT
Vpliv koronavirusa se kaže različno glede na področje delovanja podjetij, od povečanja povpraševanja po določenih storitvah do zamrznitve projektov.

Generalni direktor podjetja Comtrade Solutions, Klod Kolaro, pravi: »Po drugi strani pa podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem platform, na primer ponudniki spletnih plačil, kažejo rahlo povečanje potreb po naših storitvah.« Hkrati pa želi poudariti, da se lahko okoliščine kaj hitro zasukajo.

Kaj pa pravijo v nekaterih ostalih podjetjih?

»Občutimo tudi porast dela na področju varnosti ter vsesplošnega povečevanja zmogljivosti varnostnih naprav, ki omogočajo varno prijavljanje in delo od doma,« je povedal direktor sistemske integracije Aleš Zakrajšek, podjetje NIL.

»Na začetku je bilo ogromno povpraševanja po prenosnikih, rešitvah za varen oddaljen dostop do omrežja ter po rešitvah za sodelovanje na daljavo in videokonference. Večje je bilo tudi povpraševanje strank po podpori, saj se jim je število uporabnikov, ki so delali od doma, čez noč povečalo,« je povedal predsednik uprave podjetja SRC.

»Strankam ponujamo polno podporo. Prodaja in tehnična podpora delujeta od doma, naše servisne ekipe pa pod posebnimi pogoji delajo tako v servisu kot na terenu,« je povedal Ciril Kraševec, direktor podjetja Xenon forte.

 

Več si lahko preberete v časniku Finance.