Comtrade SII podprl Hackathon: Kulturna pustolovščina na dlani

POSTED: 04.10.2018.

Pretekli konec tedna, 29. in 30. septembra je v ABC pospeševalniku potekal hackathon Kulturna pustolovščina na dlani, na katerem je 50 ambicioznih udeležencev povsem upravičilo namen tekmovanja, katerega cilj je bil izdelati idejno zasnovo aplikacije, ki bo z uporabo odprtih podatkov omogočila boljšo promocijo in doživetje kulturne dediščine v turizmu ali boljše povezovanje kulturne dediščine s turizmom v Sloveniji.

Izbrane rešitve ponujajo prototipe aplikacij, ki imajo jasno določene ciljne skupine, se najbolj približujejo konceptu Turizem 4.0 in ponujajo najbolj celovito in prijazno uporabniško izkušnjo ter vključevanje lokalnih akterjev v predstavitve slovenske kulturne dediščine. Hackathon je zgleden primer medresorskega sodelovanja med Ministrstvom za javno upravo, Ministrstvom za kulturo in Slovensko turistično organizacijo ter povezovanja s tehnološkimi partnerji: Microsoft, IBM, GDI Ljubljana, Oracle, Xlab in Comtrade.

Adrian Bradjan, Comtrade, je kot tehnični mentor ekipam pomagal pri vpeljavi njihovih idej na platformi Microsoft Azure. Po uspešnem zaključku hackathona je povedal:

»To sta bila zanimiva dneva. Udeleženci so bili večinoma mladi, motivirani ljudje z dobrimi idejami, med katerimi so bile uporaba Instagrama za profiliranje, specializirana gastronomska platforma, chatboti, obogatena resničnost, oblikovanje osebno prilagojenih destinacij, povezava z lokalnim prebivalstvom itn. Zanimivo je bilo spremljati njihovo pot od ideje do realizacije. S pomočjo vsebinskih mentorjev so pilili svoje ideje, ki je bila na koncu večkrat videti popolnoma drugačna od prvotne ideje, mi pa smo jim pomagali, da so v tako kratkem času uspeli pripraviti prototipe aplikacij. Ne glede na izbrane finaliste mislim, da so vsi udeleženci s sabo odnesli odlične izkušnje, nova znanja in polne glave idej! Vzdušje je bilo sproščeno in nabito z ustvarjalnostjo, zato mi je bilo v veselje sodelovati pri tem projektu.«

 

Foto: Adrian Bradjan, Comtrade,
in Matjaž Perpar, Microsoft

 

 

Trije finalisti bodo svoje ideje predstavili na zaključnem dogodku natečaja v sklopu Dni slovenskega turizma v Portorožu.

 

Foto: Komisija je udeležence podprla tako pri
ustvarjanju vsebine kot tudi pri razvoju aplikacij.

 

 

Foto: Ekipa RTV Slovenije je spremljala ter
snemala ekipe pri delu in ustvarjanju aplikacij.